CreepY Blog

Grafika, Zene, Szoftver, Kütyü

Mixcraft – A kezdő hangok szárnyán

2018. március 17. 16:02 - Szebényi Dominik

Mixcraft 8 Pro Studio

 

Az elmúlt jó pár évben rengeteg (MIDI) zenekészítő program készült, mind a professzionális és mind az amatőr csoportokba. Az utóbbi csoportba esik bele a Mixcraft zenekészítő program, amit az Acoustica gyártott le, eddig 8 verzióban. Az első verzió (Mixcraft 1.1) 2005 elején jelent meg, ez a program akkoriban egyszerűen maga volt a csúcs! Az évek során a szoftver folyamatosan fejlődött, újabbnál újabb frissítések léptek fel, aminek az amatőr zenészek nagyon örültek, hiszen az akkortájt megjelenő, úgynevezett MIDI billentyűzeteket rá lehetett csatlakoztatni a PC-kre. A zenei szabványú MIDI billentyűzeteket számítógép csatlakoztatáson keresztül, zenekészítő programokon tudjuk megszólaltatni. Ilyen funkciót és lehetőséget adott amatőröknek az Acoustica is a Mixcraftba varázsolva. A leges legújabb verzió a 2017 elején megjelenő 8.1-es kliens, azaz a Mixcraft 8.

 

Én jelenleg a 7-es verziót használom, most már gyakorlatilag 3 éve. És hogy miért nem váltok a legújabb verzióra? Akár mennyire is hihetetlen, de elég lassan tanultam bele, attól függően, hogy amatőr a program. Sőt! Még most is van mit tanulnom! Magyarul nem akarok addig váltani, amíg ki nem veséztem csordultig a 3 éve használt verziót. De ha úgy érzem, akkor rögvest váltok! 

Tartományai

 A program ugyan amatőr, de még is fizetős termékről beszélünk. Ugyanúgy, mint a többi fizetős programokba, itt is van 14 napos triál, próbaverzió.

A program tele van gyári prezetes kollekciókkal: 

  • Hangsáv
  • virtuális hangszer sáv (MIDI)
  • videó hangsáv stb... 

A sávokra helyezett hangokat FX-elni (Hang effektezni) is tudjuk:

  • EQ
  • Flanger
  • Kompresszor
  • Reverb
  • Phaser stb…

A hangszer-témákban rengeteg MIDI hangszert találunk:

  • Polyszinti
  • SynthBass
  • Akusztikus gitárok
  • Szinti sztringek
  • Különféle dobszerkók

A hangszereket tudjuk gyarapítani is letölthető VST-kkel, amiket külső MIDI eszközökkel megtudunk szólaltatni a programba. De nem csak a hangszerek hangját, hanem hangfelvételeket is fel tudunk venni. A megfelelő, szabályos, jó minőségű hangokért nagy szerepet játszanak a különféle erősítők is, amik szintén vannak a programba. A felvett hangokat loopolni is tudjuk, hogy folyamatos legyen a felvett dallamunk. Ha a hang felvétel közben pontatlan lett, vagy éppen el ütöttük, akkor azt korrigálni tudjuk a zongora ill. lépésnézetbe. Ezekben a funkciókban hozzáadhatunk, vagy éppen elvehetünk hangokat, jelhosszt, leütőerősséget, illetve pitch bendeket állíthatunk. Ami pedig tényleg fantasztikus, az az, hogy videót is tudunk importálni a programba.

Az Acoustica oldalát megtalálod a „Hasznos oldalak” menüpontban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafikakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4213748078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása