CreepY Blog

Grafika, Zene, Szoftver, Kütyü

Vektorgrafika vs. Pixelgrafika

2017. május 06. 22:37 - Szebényi Dominik

Két csoportba sorolhatjuk a digitális képeket.

Vektorgrafikus: Egyenesekkel, pontokkal, görbékkel, bonyolult matematikai függvényekkel írjuk le azokat.

A vektorgrafika felhasználása inkább logók, ábrák, flyerek, névjegykártyák készítésre való.

A legjobb dokumentum kiterjesztései és formátumai: AI, CDR, SWF, SVG

 

Pixelgrafikus: (képpont), rasztergrafikus, bittérképes kép. Minden egyes pontjához egy érték van megadva, ami a pont szürkeárnyalatáról ad nekünk információt. Ezért a pixelgrafikus képek nem nagyíthatóak anélkül, hogy ne esnének szét pixelekre.

Felhasználása inkább, brossúra, borítókép, szövegeffektus, képből és szöveggel létrehozott animációra, fotó manipulációra-képszerkesztésre alkalmas.

Formátumai: JPG, PNG, GIF, TIF, BMP

Tömörítve a leírtakat: A vektorgrafikai ábrákat pixelmentesen, azaz veszteség mentesen nagyíthatjuk. Az utóbbi leírt mondat, a pixelgrafika ellentettje lesz. Tehát, a pixelgrafikai ábrákat veszteség mentesen lehetetlen nagyítani, mivel nagyításkor az ábrán darabokra, pixelesre esik szét a kép. De van megoldás! Megfogjuk a pixelgrafikai ábránkat, át hajítjuk egy vektorgrafikai programba, és saját kézzel, ha van digitalizáló tábla, akkor azzal, de ha nincs, akkor a gépi egérrel megfogjuk a görbéket és szépen lassan újra rajzoljuk a pixelgrafikai ábrát vektorossá. És készen vagyunk!

Milyen programot használjak újrarajzoláshoz?

Nyílván vektorgrafikus programot, azaz Illustratort, Inkscapet, vagy CorelDrawot! A három program közül az Illustrator és a CorelDraw sajnos nem ingyenes. De ha komoly, precíz munkákra vágysz, akkor ajánlatos megvenni őket, illetve a 7 napos próbaverziójukat kipróbálni, az ismerkedés végett. Ha nem szeretnél pénzt költeni a programokra, akkor ne csüggedj! Hisz az Inkscape program ingyenes, és ezzel a programmal is nagyszerű grafikákat tudunk létrehozni.

 raster_vector.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafikakvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6912486433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása